polyurea coating

POLYUREA EN VAN DER ENDE EEN SUCCESFORMULE

  • BP Raffinaderij Rotterdam
  • 13/04/2014
1/1
more

POLYUREA EN VAN DER ENDE EEN SUCCESFORMULE

BP Raffinaderij Rotterdam heeft aan Van der Ende opdracht gegeven alle tanks en ondergrondse opslagputten van het ETP project (Effluent Treatment Plant) op de Raffinaderij, een betonoppervlak van bijna 7.000m2, te voorzien van een 2 mm dikke laag Polyurea. Een complex project, met een zeer korte doorlooptijd van nauwelijks tien weken. Op het moment van schrijven van dit artikel is het project zo goed als gereed en kunnen we terugkijken op een perfect verlopen klus.

Een extra uitdaging is gebleken om de interne betonnen wanden van de behandeltanks na het gritstralen eerst te egaliseren met een laag Epoflex. Ruim 5.000 kg met handspanen opzetten is een enorm arbeidsintensieve activiteit gebleken, waar we weinig tot geen ervaring mee hadden. Maar nadat we bijna 7.000 m2 hadden behandeld, hebben we nu een paar vlakspaanspecialisten van topniveau opgeleid.

PPolyurea is een reactie van twee chemicaliën (Isocyanaat en Amine 1:1, solvent free) die na reactie een duurzame en elastische polymeer vormen. Polyurea wordt verspoten met high duty hot airless pompen. In het pomphuis worden de twee afzonderlijke componenten verwarmd tot 70°C, waarna ze in het spuitpistool in een fractie worden vermengd. Na menging van de componenten (dit gaat met een enorme snelheid van twaalf liter per minuut) ontstaat een thermische reactie van het product en loopt de temperatuur op tot 74°C. Daardoor is de Polyurea binnen vijf seconden uitgehard en belastbaar.